Zapiekanka z batatów, z kurczakiem, szpinakiem, gorgonzolą i żurawiną.

Zapiekanka z batatów, z kurczakiem, szpinakiem, gorgonzolą i żurawiną.

Niesamowicie pyszna i aromatyczna zapiekanka ze słodkich ziemniaków, szpinaku i kurczaka, z dodatkiem gorgonzoli, suszonej żurawiny i orzechów włoskich. Jedna z najlepszych zapiekanek, jakie do tej pory jadłam, serio! Tradycyjne smaki przełamują tutaj słodkie bataty i cierpka żurawina. No i jeszcze ta gorgonzola… Mmmm… Czy może być coś lepszego? :)

Składniki na 6 porcji:

  • 1 kg batatów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 100 g sera gorgonzola
  • 1 czerwona cebula
  • o,5 kg fileta z kurczaka
  • 6 jajek
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g orzechów włoskich
  • sól i pieprz

Marynata do kurczaka:

  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • szczypta imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 ząbki czosnku, zgniecione
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Bataty obieramy ze skórki, kroimy na cienkie talarki, a następnie oprószamy odrobiną soli i pieprzu i mieszamy z 2 łyżkami oliwy. Układamy równą warstwę na dnie naczynia żaroodpornego i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 170°C ok. 20 min.

W tym czasie przygotowujemy kurczaka – kroimy go w kostkę, dokładnie mieszamy ze wszystkimi składnikami na marynatę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy.

Czerwoną cebulę kroimy wzdłuż na cienkie plastry, gorgonzolę w kostkę. Szpinak podsmażamy na patelni, na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

W misce miksujemy jajka z jogurtem naturalnym, dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku.

Na podpieczonym spodzie z batatów układamy szpinak, kurczaka, czerwoną cebulę i gorgonzolę. Posypujemy suszoną żurawiną i orzechami włoskimi. Całość zalewamy mieszanką jajek i jogurtu naturalnego. Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok 30 min lub do momentu ścięcia się masy jajecznej.

img_20161109_195442

zapiekanka