Kasza gryczana zapiekana z jajkiem i szpinakiem

Szybka i prosta zapiekanka z kaszy gryczanej, szpinaku i jajek. Z powodzeniem można ją przygotować zarówno na śniadanie, jak i obiad lub kolację. A jeśli ktoś zacznie mówić, że zdrowe odżywianie jest trudne, czasochłonne itd. proszę podesłać ten przepis :D

Składniki na 2 porcje:

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 100 g mrożonego szpinaku
  • 1 łyżka masła lub dowolnego tłuszczu + odrobina do wysmarowania foremek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • sól i pieprz

Kaszę gryczaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy szpinak, podsmażamy do momentu, aż całkowicie się rozmrozi. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy zgnieciony ząbek czosnku i ugotowaną kaszę, mieszamy do połączenia się składników.

Foremki do zapiekania smarujemy cienką warstwą masła, przekładamy do nich kaszę ze szpinakiem, robimy małe wgłębienie na samym środku. Wbijamy jajko, oprószamy solą i pieprzem. Wstawiamy na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 170°C, tak, aby białko było ścięte, ale żółtka płynne. Smacznego!

  • Proste a jednak nie wpadłabym na to – wędruje na listę przepisów do wypróbowania. Dzięki! :)