Zapiekanka owsiana z owocami i płatkami kokosowymi

Trochę lata tej zimy – czyli kolejna, niestandardowa odsłona płatków owsianych. Tym razem zapiekane z mieszanką owoców leśnych, z dodatkiem płatków kokosowych i nutą cytryny. Idealne danie na rozpoczęcie dnia! Możecie do niej dodać praktycznie każde owoce – maliny, jagody, truskawki… Ja użyłam mrożonej mieszanki owoców leśnych, które od dawna zalegały w mojej zamrażarce. Pychota!

Składniki na ok. 6 porcji:

  • 2 łyżki lnu mielonego
  • 5 łyżek zimnej wody
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki płynnego miodu
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 2 szklanki płatków owsianych (nie błyskawicznych)
  • 50 g płatków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 szklanki dowolnych owoców (mogą być mrożone), u mnie mieszanka owoców leśnych

Do miski wsypujemy len mielony, zalewamy go zimną wodą, odkładamy na 5 min aby zgęstniał. Dodajemy resztę mokrych składników – mleko, miód, sok i skórkę z cytryny, miksujemy do połączenia.

W osobnym naczyniu łączymy wszystkie suche składniki – płatki owsiane, proszek do pieczenia, orzechy włoskie, sól i połowę płatków kokosowych.

Na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego układamy 1 i 3/4 szklanki owoców. Posypujemy mieszanką z płatków owsianych a następnie całość zalewamy zmiksowanymi mokrymi składnikami. Na samym wierzchu układamy pozostałą połowę płatków kokosowych i 1/4 szklanki owoców.

Pieczemy ok. 40 min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Smacznego!

owsiane

 

  • gin

    Ciekawe :) Takiej owsianki to ja jeszcze nie jadłam :)