Zupa krem pietruszkowo-selerowa z pesto z natki pietruszki

Niesamowicie pyszny krem pietruszkowo-selerowy z dodatkiem pesto z natki pietruszki, posypany suszonymi płatkami chili. Zrobił furorę nie tylko u mnie w domu, ale też w pracy! Podobno dodałam tam jakiś „magiczny składnik”, o którym nikt nie ma pojęcia :D. Prosty i łatwy, ale podany w niebanalny sposób, podbije serce niejednego przeciwnika zup. Koniecznie musicie spróbować!

Składniki na ok. 6 porcji:

  • 1 duży seler
  • 1 cebula
  • 2 średniej wielkości korzenie pietruszki
  • 2 ziemniaki
  • 1, 5 litra bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól i pieprz
  • suszone płatki chili do posypania

Pesto:

  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 łyżki nasion słonecznika
  • sól i pieprz

Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy pokrojoną cebulę i podsmażamy do momentu aż stanie się szklista. Dodajemy resztę warzyw, podsmażamy jeszcze przez 1 minutę co chwilę mieszając.

Całość zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy przez ok. 15 minut lub do momentu, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką, a następnie blendujemy na gładki krem.

Podajemy z pesto z natki pietruszki i odrobiną suszonych płatków chili .

 

Przygotowanie pesto:

Nasiona słonecznika podprażamy na suchej patelni. Natkę pietruszki drobno siekamy.

W miseczce umieszczamy wszystkie składniki – natkę, starty parmezan, oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, nasiona słonecznika. Całość miksujemy blenderem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!

_20170314_210055