Kokosowy pudding chia z musem malinowym i kiwi

Pyszny, słodki, kokosowy pudding chia podawany z musem malinowym, kiwi, płatkami kokosowymi i listkami świeżej melisy. Nasiona szałwii hiszpańskiej (potocznie nazywane nasionami chia) szybko skradły moje serce i zagościły na stałe w moim menu, nie tylko ze względu na wartości odżywcze, ale też z powodu nieograniczonych możliwości ich przyrządzenia. No i taki deser nie tylko świetnie smakuje, ale też wygląda ;) Polecam!

Składniki na 4-5 porcji:

  • 2 puszki mleczka kokosowego
  • 4 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki nasion chia
  • 1 szklanka malin (mogą być mrożone)
  • 4-5 kiwi

Opcjonalnie:

  • płatki kokosowe do posypania
  • świeża mięta/melisa

Mleczko kokosowe, nasiona chia i 3 łyżki miodu miksujemy a następnie odstawiamy na minimum 30 min do lodówki lub dłużej (do momentu aż masa zgęstnieje i zrobi się z niej pudding).

Maliny przekładamy do garnka, dodajemy 1 łyżkę miodu i podgrzewamy ok. 5 min (jeśli używamy mrożonych malin możemy je trzymać na ogniu trochę dłużej). Odstawiamy do przestudzenia.

Przygotowany wcześniej pudding wyciągamy z lodówki. 1/3 masy przekładamy do pucharków/szklanek, na to wykładamy połowę musu malinowego. Dodajemy kolejną warstwę puddingu, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę kiwi, a następnie przykrywamy pozostałą masą. Na sam wierzch wykładamy resztę musu. Posypujemy płatkami kokosowymi, dekorujemy malinami, świeżą miętą/melisą wedle uznania. Smacznego!